Helsinki tutuksi juomalla - Suomenlinnan Panimo

Muutimme koko perhe kesällä Suomenlinnan saariryhmälle. Asun ensi kertaa Helsingissä. Aion syksyn aikana opiskella kaupunkia, ja kirjoitan kokemuksista lauseen sekä pari tänne blogiin. Saarelta on mukavan etäistä tarkastella edessä siintävää metropolia. Rannalta katsoen saa myös hahmoteltua kaupungin oluttarjonnan - lännessä mäen takana on Brewdog, torilla Bryggeri, jossain tuolla Sori ja sen jälkeen Panema. Ja kävelymatkan päässä Pien.

Kaupunkiin tutustuminen on helppo aloittaa Suomenlinnasta, koska täällä on panimo. Panimo sijaitsee 350 metrin päässä kotirapustani. Heti alkuun on hyvä hahmottaa, että panimolla on kaksi laitosta. Paikallinen juottaa pelkästään panimoravintolan asiakkaita, kun taas mantereella nautittavat oluet tehdään Vantaan panimolla. Eli se nyt kaikkialla tarjolla oleva NEIPA Kealakekua syntyy Vantaalla, kun taas saaren valikoimassa ovat perinteiset pils, wit, apa, porter sekä nykyisin myös vehnäolut.

Saaren panimolla keitot suorittaa nykyään Mikko Salmi. Hän on minulle tuttu nimi kahdesta suunnasta; kyseessä on olutguru Mikko Salmi, sekä kulttibändi Knucklebone Oscar & His Hitmenin boogierumpali Mikko Salmi. Olut ja rumpu - upea yhdistelmä!

Suomenlinna-576
Suomenlinna-628
Suomenlinna-597
Suomenlinna-584

Saaren panimossa on kahden kerroksen historiaa. Itse rakennus on valmistunut vuonna 1870, mutta kaltaiseni entisen mopopojan/atk-nörtin/sivarihipin näkökulmasta kiinnostavin hetki muuten sotaisalla aikajanalla, on 90-luvulta ponnistava panimo. Tiloista löytyvät DIY-laitteet kattiloita ja Windows ´95 -pohjaista semiautomatiikkaa myöten. Panimo on koottu ihailtavan kustannustehokkaasti ottaen huomioon, että internetin tietopankkeja sekä alibaban 10 000 euron panimoja ei tuolloin ollut olemassa.

Suomenlinna-599
Suomenlinna-553
Suomenlinna-603

Suomenlinnan saaret hiljenevät talveksi ja ravintola sen myötä. Mikolla ole enää montaa keittoa jäljellä tänä vuonna. Vierailuni aikana duunattavana oli porter, jonka mäskäyksen viimeisiä hetkiä pääsin seuraamaan.

Suomenlinna-573
Suomenlinna-669
Suomenlinna-668
Suomenlinna-590
Suomenlinna-591
Suomenlinna-640
Suomenlinna-630

Syksyllä turistien hälvennyttyä saareen palautuu pienen 800 asukkaan kylän arki. Lautat puolittavat käyntinsä, rikosseuraamuslaitoksen asiakkaat haravoivat lehtiä rantateiltä ja pullonkerääjät vievät työkalunsa syyshuoltoon. Tuuli yrittää repiä vastapakattujen purkkareiden pressut. Kaupungin valot yltävät rannalle asti, mutta ihmiset eivät. Jos haluaa tuntea olevansa yksin, se onnistuu kylmillä rantakivillä helposti. Toisaalta saarella kaikki tuntevat toisensa, ja joka mutkan takaa tulee tuttu naama vastaan. Saaren kotoisa panimo punoutuu tähän kokonaisuuteen mutkattomasti.