Brut IPA

Jaahas, seuraavaa oluttyyliä pukkaa.

Katkerohumalan määrää ollaan säädetty mahdollisimman pieneksi NE/Haze-ipojen puolella. New England IPA viittaa nimensä puolesta itärannikkoon, ja nyt länsirannikolla on otettu "koppi" "siitä". Uusin nollakatkeron tyyli on Brut IPA.

Lähteiden mukaan San Franciscolainen Social Brewing alkoi ensimmäisenä kehitellä Brutia. Nimi viittaa viinimaailman puolelle, ja sieltä makumaailmaa etsitäänkin. Paperilla olut vaikuttaa oikeastaan saisonilta - mahdollisimman kevyt runko pienellä katkeruudella.

Toisin kuin Saisonissa, jossa humala jää kokonaan taustalle hiivan ottaessa isomman osuuden, Brut IPAssa hiiva jätetään bussipysäkille ja aromihumalat laitetaan etupenkille. Alkuperäinen idea Social Brewingin panijalla on ollut tutkia, voiko tehdä juomakelpoisen oluen missä on mahdollisimman ohut runko mahdollisimman pienellä jäännössokerilla.

Brutia on duunailtu jenkeissä vuodenpäivät ja euroopan puolelle tyyli on laskeutunut hiljattain. Briteissä Gipsy Hill ja Cloudwater ovat ehtineet jo tehdä versionsa.

Lontoon reissulla pääsin maistamaan molempia. Cloudwater tuli nautittua olutfestareilla enkä oikein päässyt hälinässä keskittymään makuun. Gipsy Hilliä sain ostettua kämppään ja käytin hieman aikaa oluen maisteluun.

Alkuhörpyllä syntyi mielessä pelkkä "meh". Että tämmöistä sitten. Olut maistui samalta kuin pari vuotta vanhentunut Sierra Nevadan IPA, mutta ilman katkerohumalia toki. Oluen lämmetessä alkoi esille tulla kuitenkin multaa, havua ja pihkaa. Yhtäkkiä käsissäni olikin muistikuva Kreetasta helteisenä iltana, kun retsinaa kaatui lasiin litratolkulla.

Toukokuussa Tallinnassa innostuin Jester Kingin Sacred Vesselistä, joka oli panimon mukaan "retsina-inspired beer". Sacrediin "retsiinaus" tehtiin mausteilla, mutta Gipsy Hillin Brutista olemus ihan oluesta itsestään.

Brut IPA on outo, mutta kehittynee eteenpäin, ja etsin mielelläni uusia näkökulmia. Ja toki odottelen milloin Cool Head julkaisee oman versionsa.

Päivitys: Cloudwater tiedotti eilen uudesta Brut IPAstaan, johon on lisätty happamuutta. Seuraavalle tasolle mennään jo nyt, saapa nähdä kuinka kurinalainen tyyli mahtaa olla kyseessä.

Päivitys kahdeksan minuuttia ennen julkaisua: Porilainen Rocking Bear Brewers latasi juuri äsken facesivulleen vihjeen, että kyseistä tyyliä olisi kokeilussa.