Radbrew taisteli - Kaljakori kertoo osa 2.

Patrik ja Radbrew’n toinen perustaja Eikka aloittivat olutharrastuksensa yliopiston osakunnan Sohon panijoiden vanhoilla laitteilla. Elettiin aikaa ennen kotimaisia nettikauppoja tai Alibabaa, jolloin varsinaisten panokäyttöön tarkoitettujen välineiden hankkiminen oli hankalaa ja kallista. Ensimmäisen mallasmyllyn virkaa toimitti osakunnalta varastettu biljardipallo, joka päivitettiin parempaan pihalta löytyneeltä pihalaatalla. Patrik kuvailee kaksikon roolitusta panimomaailman Jobs/Wozniak -parina. Eikka liikkuu tähtitieteilijän koulutuksellaan suurten asioiden ja maata kiertävien visioiden parissa. Näiden visioiden toimeenpano jää usein insinöörihenkisen Patrikin harteille. Kemiantekniikan teekkarina hän on myös mahdollistanut panimolle laadullisen pohjan, jolta laajentaminen onnistuu ilman suurempaa katastrofia. Toki Eikka tekee muutakin kuin visioi oluisampaa tulevaisuutta: hän toimii eräänlaisena toimitusjohtajana ja pyörittää yhä laajentuvaa hallintoa. Panimossa työskentelee kolme vakituista ja pari avustavaa henkilöä. Yhteensä konserni työllistää kymmenisen henkeä.

Radbrew nousi suosioon äärimmäisten ipojen panimona. Se on minusta tavallaan outoa: pidän panimoa enemmänkin tasapainoisten juomien tuottajana. Mielestäni Radbrew’n ipat eivät missään nimessä edusta tyypillistä, kuivaa, west coast –henkistä, in-your-face-bitterpommia, jotka pari vuotta sitten olivat Suomessa kuuminta shittiä. Sen sijaan heidän oluensa niiaavat enemmän brittein perinteisiin. Radbrew on tehnyt koko historiansa oluita monipuoliselta pohjalta. Esimerkiksi mallasrunkoa ei koskaan tehdä pelkästään pale ale –maltailla: vaikka kyseessä olisi vaalea tyyli, mukana on vähintään kolmea eri mallasta luomassa kompleksisuutta.

Etiketeistä huomaa, että suurimmassa osassa Radbrew’n oluita on käytetty yleistä kuivahiivaa, Safalen US-05:sta. Patrikin mukaan tärkein syy tähän on käytännöllisyydessä: hiiva on luotettava ja neutraali ja taipuu moneen tyyliin. Tähän vuoteen asti käymislämpötilaa on säädetty huonelämpötilan avulla, mutta nykyään käymislämmön kontrollointi on kehittynyt. Siksi tarkoitus on alkaa käyttää muitakin hiivoja tulevaisuudessa. Panimon Facebook-sivuilla olikin jo aiheeseen liittyvä kuva, jossa näkyivät saison- ja lager -hiivojen ääripäiden lämpötilat samassa tilassa.

Jatkuu sunnuntaina...